Διάλεξη Heinrich Holze 15.11.2016

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ Heinrich Holze
Στο πλαίσιο του προγράμματος ακαδημαϊκών ανταλλαγών Erasmus θα μιλήσει στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ (για έκτη συνεχή χρονιά!) ο κ. Heinrich Holze Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Παν/μίου Rostock με θέμα το πρόσφατο κοινό κείμενο Καθολικών και Ευαγγελικών «From Conflict to Communion – Lutheran Catholic Common Commemoration of the Reformation in 2017» που αφορά την κοινή (διομολογιακή) διαχείριση της μνήμης της Μεταρρύθμισης με αφορμή τα 500 χρόνια από την έναρξή της (1517-2017) καθώς και την συζήτηση για μια κοινή ιστοριογραφική προσέγγιση του γεγονότος.
Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, 12.00 μ. κτήριο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Αίθουσα Οπτικοακουστικών (την ώρα του μαθήματος Θέματα Οικουμενικής Κινήσεως της κ. Vassiliki Stathokosta) και θα ακολουθήσει συζήτηση για το ρόλο των θρησκευτικών συγκρούσεων και του ρόλου της ιστορίας σ’ αυτές.
Το θέμα αφορά αφ’ ενός τους ιστορικούς ως κομμάτι σύγχρονων εξελίξεων στην εξιστόρηση και τη μνήμη ενός κορυφαίου γεγονότος της ευρωπαϊκής (αλλά και εν μέρει παγκόσμιας) θρησκευτικής και πολιτιστικής ιστορίας αλλά και τους θεολόγους, και ειδικά τους Ορθόδοξους, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τη συζήτηση για μια ιστοριογράφηση της Εκκλησιαστικής Ιστορίας που να έχει στο κέντρο της την έρευνα και τον αναστοχασμό στην κριτικά ελεγχόμενη ιστορική αλήθεια και όχι τα στερεότυπα και τις (εκκλησιαστικο-)πολιτικές αναγκαιότητες της στιγμής. Μας κρατά, επίσης, ενήμερους για τις εξελίξεις στις σχέσεις Καθολικών-Ευαγγελικών στο θέμα της ιστορίας.