ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΟΞΦΟΡΔΗ


Που διοργανώνεται από:
την πολιτιστική εταιρεία ΑΙΝΟΣ
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Winchester,
το Φόρουμ Ορθόδοξης Θεολογικής Έρευνας
την Αδελφότητα του αγίου Αλβανού και του αγίου Σεργίου,
την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
και τις οικίες αγ. Γρηγορίου και αγ. Μακρίνας

3-8 Ιουλίου, 2015
Κολλέγιο Wolfson, Οξφόρδη

Μετά τη συνεχιζόμενη επιτυχία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις Πατερικές και Βυζαντινές Σπουδές στη Βρετανία και διεθνώς, αποφασίστηκε να μελετηθούν περαιτέρω τα μεταξύ τους κοινά σημεία, να διερευνηθούν οι ποικίλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία, και να εξεταστούν οι τυχόν μελλοντικές ευκαιρίες στον χώρο της έρευνας και της διδασκαλίας.
Πρόκειται για μια Εβδομάδα Σπουδών η οποία θα είναι αφιερωμένη στη διεπιστημονική έρευνα στους τομείς της θεολογίας και των Μεσαιωνικών Σπουδών, με ιδιαίτερη έμφαση στις Πατερικές και Βυζαντινές σπουδές και θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, 2015 στο Κολλέγιο Wolfson, στην Οξφόρδη και στις οικίες αγίου Γρηγορίου και αγίας Μακρίνας, όπως επίσης και στην οικία της αγίας Θεοσέβειας, σ’ ένα χώρο ορθόδοξης διδαχής, λατρείας και οικουμενικού διαλόγου που θεμελιώθηκε από τον κύκλο του αείμνηστου Ρώσου ιστορικού και στοχαστή του 20ου αιώνα NicINSERT INTO `t8li_content` (`id`, `title`, `alias`, `xreference`, `introtext`, `fulltext`, `state`, `language`, `featured`, `catid`, `created`, `created_by`, `created_by_alias`, `modified`, `modified_by`, `checked_out`, `checked_out_time`, `publish_up`, `publish_down`, `images`, `urls`, `attribs`, `version`, `asset_id`, `ordering`, `metakey`, `metadesc`, `access`, `hits`, `metadata`) VALUESs Zernov.
H εβδομάδα Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στην οποία θα λάβουν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες, αλλά και νεότεροι μελετητές οι οποίοι θα παρουσιάσουν ποικίλες πτυχές της θεολογίας, ιστορίας και λογοτεχνίας, διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Αίνος, το Πανεπιστήμιο του Winchester, το Φόρουμ Ορθόδοξης θεολογικής έρευνας, την Αδελφότητα αγίου Αλβανού και αγίου Σεργίου, την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, και τις οικίες του αγίου Γρηγορίου και της αγίας Μακρίνας.
Μια σειρά από διακεκριμένους ομιλητές, Καθηγητές Πανεπιστήμιων, ερευνητές και καλλιτέχνες θα προσφέρουν διαλέξεις και σεμινάρια για την Αγία Γραφή, την πνευματικότητα, την εικονογραφία, τη μελέτη της ιστορίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι Πατερικές και Βυζαντινές Σπουδές θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρον για το σύγχρονο άνθρωπο. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι: Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware (Οξφόρδη), Sebastian Brock (Οξφόρδη), Hugh Wybrew (Οξφόρδη), π. Andrew Louth (Durham), Ιόλη Καλαβρέζου, (Cambridge Mass.), Richard Price (Λονδίνο), Ida Toth (Οξφόρδη), π. Ανδρέας Ανδρεόπουλος (Winchester), Παντελής Καλαϊτζίδης (Βόλος), Νίκη Τσιρώνη (Αθήνα), Ειρήνη Πάνου (Ιεροσόλυμα), Rebecca White (Οξφόρδη), Stephen Platt (Οξφόρδη), Νικόλαος Ασπρούλης (Βόλος), Γιώργος Καλόφωνος (Αθήνα), Θεοφίλη Καμπιανάκη (Οξφόρδη) κ.ά.
Η Εβδομάδα Σπουδών θα ξεκινήσει με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο «Ιερό στην Τέχνη». Βασική επιδίωξη της Εβδομάδας Σπουδών είναι να διερευνήσει τον ανοικτό διάλογο μεταξύ της διαχρονικής πραγματικότητας του ιερού και την προσέγγισή του από στοχαστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως λ.χ. κατά τη διάρκεια της βυζαντινής εποχής. Το «Ιερό στην Τέχνη» ήταν ένα από τα θέματα στο οποίο εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι διοργανωτές της Εβδομάδας Σπουδών τα τελευταία 10 χρόνια, ένα θέμα στο οποίο τρεις καλλιτέχνες, οι Βένια Δημητρακοπούλου, Παύλος Σάμιος και Βάνα Ξένου έχουν αφιερώσει τη σκέψη, την ενέργεια και το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Πρόκειται για τρεις διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο χώρο του Κολλεγίου Wolfson παρουσιάζοντας επίσης τις σκέψεις και τις απόψεις τους σχετικά με τον αόρατο και ταυτόχρονα χειροπιαστό ιερό πυρήνα της τέχνης – τόσο σε εκκλησιαστική όσο και σε κοσμική προοπτική- του παρελθόντος και του παρόντος.
Η Εβδομάδα Σπουδών που φιλοξενείται στο Κολλεγιο Wolfson, όπως επίσης και στις οικίες του αγίου Γρηγορίου και της Αγίας Θεοσέβειας (οδός Canterbury Road, Oxford), θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με θέματα όπως η συριακή λογοτεχνία: «τα λόγια που τραγουδιούνται και μιλιούνται», η Ομιλητική, τότε και τώρα: «σαν να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», τέχνη και λειτουργία, κλπ, ενώ θα περιλαμβάνει σεμινάρια, κύκλους μελέτης, συζητήσεις, ξεναγήσεις στα κολλέγια της Οξφόρδης, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και διάλογους μεταξύ των καλλιτεχνών, τους ερευνητές και το ευρύ κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί τη διαδικτυακή τοποθεσία: http://www.ainosculture.org/