1η συνάντηση της Λουθηρανικής-Ορθόδοξης Θεολογικής Αδελφότητας

Η πρώτη συνάντηση της Λουθηρανικής-Ορθόδοξης Θεολογικής Αδελφότητας του Αγίου Αθανασίου
Μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και του Ινστιτούτου Οικουμενικής Έρευνας Στρασβούργου

Από 25 έως 29 Μαρτίου 2015 έλαβε χώρα στο Στρασβούργο, στο Centre St. Thomas, η πρώτη συνάντηση της Λουθηρανικής-Ορθόδοξης Θεολογικής Αδελφότητας του Αγίου Αθανασίου (St. Athanasius Lutheran-Orthodox Theological Fellowship). Η Αδελφότητα αποτελεί κοινή νέα πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου  και του Κέντρου Οικουμενικής Έρευνας Στρασβούργου.
Εμπνεόμενη από την ιστορική για το διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών Αδελφότητα των Αγίων Αλβανού και Σεργίου, η Αδελφότητα του Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε με σκοπό την καλλιέργεια της φιλίας και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών μεταξύ Λουθηρανών και Ορθόδοξων θεολόγων. Βασισμένη στα σπουδαία επιτεύγματα των διαλόγων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ανάμεσα στις δύο κοινωνίες Εκκλησιών, η Αδελφότητα προωθεί τη συμμελέτη των πηγών των δύο παραδόσεων αποσκοπώντας στην από κοινού εξέταση και αντιμετώπιση των επειγόντων ερωτημάτων που αντιμετωπίζουν Εκκλησία και κοινωνία στον εικοστό πρώτο αιώνα.
 
Οι μετέχοντες στο εγχείρημα αυτό προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Από ορθόδοξη πλευρά στη συνάντηση του Στρασβούργου έλαβαν μέρος: Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης (Ελλάδα), Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Αδελφότητας· Αιδ. Heikki Huttunen (Φινλανδία), Γενικός Γραμματέας Οικουμενικού Συμβουλίου Φινλανδίας, Κληρικός Ι. Μ. Ελσινκίου· Αιδ. Δρ. Radu Bordeanu (ΗΠΑ), Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Duquesne, Pittsburgh, PA· Δρ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής (Ελλάδα/Ελβετία), Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθόδοξης Θεολογίας Chambésy Γενεύης· Δρ. Assaad Elias Kattan (Γερμανία), Καθηγητής Έδρας Ορθόδοξης Θεολογίας Πανεπιστημίου Münster· Δρ. Anna Briskina-Müller (Γερμανία), Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Martin-Luther της Halle-Wittenberg και Γεώργιος Βλαντής, M.Th. (Ελλάδα/Γερμανία), Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Έδρας Συστηματικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Ορθόδοξος γραμματέας της Αδελφότητας.
Από λουθηρανικής πλευράς συμμετείχαν: Αιδ. Δρ. Sarah Hinlicky Wilson (Γαλλία/ΗΠΑ), Επίκ. Καθηγήτρια Ινστιτούτου Οικουμενικής Έρευνας Στρασβούργου, Λουθηρανή συμπρόεδρος της Αδελφότητας· Αιδ. Δρ. Reinhard Thöle (Γερμανία), Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας και Σεμιναρίου Σπουδών Ανατολικών Εκκλησιών στο Πανεπιστήμιο Martin Luther της Halle-Wittenberg· Αιδ. Δρ. Olli-Pekka Vainio (Φινλανδία), Λέκτωρ Συστηματικής Θεολογίας Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Ελσίνκι· Αιδ. Anne Burghardt, M.A. (Εσθονία/Ελβετία), Γραμματέας Οικουμενικών Σχέσεων Τμήματος Θεολογίας και Δημόσιας Μαρτυρίας, Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία Anna-Mária Benková, M.A. (Σερβία/Σλοβακία), Τμήμα Λουθηρανικής Θεολογίας Πανεπιστημίου Comenius Μπρατισλάβας και Martin Kopp (Γαλλία), Τμήμα Προτεσταντικής Θεολογίας Πανεπιστημίου Στρασβούργου, αρμόδιος για θέματα κλίματος και δικαιοσύνης στην Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και Λουθηρανός γραμματέας της Αδελφότητας.
Επιδιώκοντας να θέσει ένα σταθερό θεμέλιο για τη μελλοντική εργασία της Αδελφότητας, η αρχική αυτή συνάντηση επιχείρησε να χαρτογραφήσει θέματα, νέες κατευθύνσεις και περιοχές προς εξέλιξη στη θεολογία των δύο Εκκλησιών. Τα θέματα των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν ήταν: «Κλασικά ζητήματα στη λουθηρανική θεολογία» (Sarah Hinlicky Wilson), «Εκκλησία και κόσμος στην Ορθοδοξία: Η θεωρία ενάντια στην πραγματικότητα» (Anna Briskina-Müller), «Ιστορία και σύγχρονα ρεύματα στην περί τον Λούθηρο έρευνα» (Anna-Mária Benková), «Ορθόδοξη θεολογία και ερμηνευτική: Κριτική επισκόπηση» (Assaad Elias Kattan), «Μεταμοντέρνα φιλοσοφία και λουθηρανική θεολογία» (Olli-Pekka Vainio) και «Νέα ρεύματα και πρόσφατες εξελίξεις στην ορθόδοξη θεολογία» (Παντελής Καλαϊτζίδης).
 
Η επόμενη συνάντηση της Αδελφότητας θα πραγματοποιηθεί το 2017 και θα αφιερωθεί στο ζήτημα της «Ιστορικής Ερμηνευτικής», με ιδιαίτερη έμφαση στους ποικίλους ρόλους που το παρελθόν δύναται να και που όντως διαδραματίζει στις Εκκλησίες και στη θεολογία τους στο παρόν και στο μέλλον. Η επικαιρότητα του θέματος είναι πρόδηλη, καθώς η δεύτερη συνάντηση θα λάβει χώρα μετά την Πανορθόδοξη Σύνοδο που σχεδιάζεται για το 2016 και διότι το 2017 εορτάζονται τα 500 χρόνια από την έναρξη της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου. Σύμφωνα προς το σχεδιασμό που έγινε στο Στρασβούργο, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις το 2019 και το 2021 με θέματα αντιστοίχως τη «Θεολογική ανθρωπολογία» και την «Πολιτική θεολογία». Τα κείμενα των εισηγήσεων θα εκδοθούν σε τόμους.
Η Αδελφότητα επέλεξε ως προστάτη της τον άγιο Αθανάσιο, αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας, ομολογώντας τη σημασία του εκκλησιαστικού Πατρός και για τις δύο Εκκλησίες και ιδιαιτέρως τη βαρύτητα της χριστολογικής του διδασκαλίας.
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (www.acadimia.org) αποτελεί ένα ανοικτό forum σκέψης και διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την ευρύτερη κοινότητα των διανοουμένων ανά τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Οικουμενικής Έρευνας του Στρασβούργου (www.strasbourginstitute.org) ιδρύθηκε το 1965 ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Συνέλευσης της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. Επικουρεί τις ανά την υφήλιο Λουθηρανικές Εκκλησίες στην οικουμενική τους κλήση προωθώντας την έρευνα, το διάλογο, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.