Διεθνές Συνέδριο στο Παρίσι για τον π.Ιωάννη Μέγιεντορφ

με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
 

Από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2012, το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Άγιος Σέργιος στο Παρίσι, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο προκειμένου να τιμήσει την 20η επέτειο από το θάνατο του πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Μέγιεντορφ (1926-1992), ενός από τους πιο σημαντικούς ορθόδοξους θεολόγους του προηγούμενου αιώνα.
Το Ινστιτούτο Άγιος Σέργιος θέλησε με αυτήν του την εκδήλωση να αποτίσει φόρο τιμής στον παλιό του σπουδαστή και καθηγητή, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν ανακοινώσεις και εισηγήσεις που αναφέρονταν σε όλες τις πτυχές του έργου του (Χριστολογία, Εκκλησιολογία, παλαμικές σπουδές, Βυζαντινή θεολογία, Βυζαντινή ιστορία, Βυζάντιο και σλαβικός κόσμος, διαχριστιανικός διάλογος, διάλογος Εκκλησίας και σύγχρονου κόσμου, κ. ά.).

Στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους στα γαλλικά ή τα αγγλικά κορυφαίοι ορθόδοξοι θεολόγοι απ' όλο τον κόσμο, καθώς και θεολόγοι και ιστορικοί από άλλες χριστιανικές παραδόσεις (Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, π. Andrew Louth, π. Nicolas Lossky, π. Boris Bobrinskoy, π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Paul Meyendorff, Michel Stavrou, Joost van Rossum, Andr? Lossky, Jean-Fran?ois Colosimo, Sergej Horuzhy, Ivana Noble, Marie-H?l?ne Congourdeau, κ. ά.).
Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών έλαβε μέρος ο Διευθυντής της Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, με εισήγηση στα γαλλικά που είχε ως θέμα της: «π. Ιωάννης Μέγιεντορφ και π. Ιωάννης Ρωμανίδης: δύο διιστάμενες ερμηνείες της παλαμικής θεολογίας» (για να συμβουλευτείτε το πλήρες πρόγραμμα του εν λόγω συνεδρίου, κάντε κλίκ εδώ ).
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με παννυχίδα που τελέστηκε στη μνήμη του τιμώμενου θεολόγου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκδοση του τόμου με τα κείμενα του εν λόγω συνεδρίου.
Κορύφωση αυτού του τριημέρου αποτέλεσε η πανηγυρική συνεδρίαση του Ινστιτούτου κατά την οποία ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Αγίου Σεργίου ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς), Δρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου, σημαίνουσα προσωπικότητα της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας.

Τον «Ακαδημαϊκό Έπαινο» του τιμώμενου ιεράρχη διάβασε ο πρωτοπρεσβύτερος Jivko Panev, Καθηγητής του Ινστιτούτου. Η ανακήρυξη σε επίτιμο διδάκτορα του Σεβ. Μαυροβουνίου συνέπεσε με την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Cerf (σειρά: Orthodoxie) της γαλλικής μεταφράσεως της διδακτορικής του διατριβής: Το μυστήριον της Αγίας Τριάδος κατά τον Άγιο Γρηγόριον Παλαμάν.
Η πανηγυρική συνεδρίαση του Ινστιτούτου ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 που παρουσίασε ο Κοσμήτωρ πρωτοπρεσβύτερος Nicolas Cernokrak, και εν συνεχεία με την πανηγυρική ακαδημαϊκή ομιλία που παρουσίασε ο καθηγητής του Ινστιτούτου Yvan Koening με θέμα: «Το άκτιστο φως στην εκκλησιαστική διδασκαλία και παράδοση: η εμπειρία των πρώτων αιώνων».

Περισσότερες πληροφορίες για τις εισηγήσεις του συνεδρίου βλ.
http://www.saint-serge.net/evenements/passes.html#colloquemeyendorff

Φωτογραφίες της Marie Mutel

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατήστε
http://www.acadimia.gr/content/view/403/113/lang,el/