Πραγματοποίηση ανοικτής Διαδικτυακής Εκδήλωσης με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ιστοσελίδες:http://www.kairosnet.gr & http://eduthriskeftika.blogspot.com

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945935980

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης" διοργάνωσε Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα: "Η επιρροή της χριστιανικής φιλοσοφίας στην κουλτούρα της ύστερης αρχαιότητας. Το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών", με εξαιρετική συμμετοχή που υπερέβαινε τις εκατό παρουσίες απ’ όλη την Ελλάδα.

Ομιλητής ήταν ο Διδάκτωρ Θεολογίας Θεόφιλος Αμπατζίδης, θεολόγος εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου "Καιρός". Ο ομιλητής έδωσε παραδείγματα για την επιρροή σημαντικών τόπων της χριστιανικής σκέψης πάνω στην ελληνική φιλοσοφία και τους δρόμους που άνοιξε ο εμπνευσμένος από το χριστιανικό Ευαγγέλιο στοχασμός σε αδιέξοδα της αρχαιοελληνικής κουλτούρας, καταδεικνύοντας μέσα από το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών πώς αυτό επιτεύχθηκε μέσα από άνοιγμα και διάλογο με την παιδεία και την επιστήμη της σύγχρονής τους κοινωνίας. Όμως και σήμερα αυτό πρέπει να τονίζεται μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία σε αντίθεση με την «εργαλειοποίηση» των Τριών Ιεραρχών στο νεώτερο ελληνικό κράτος, που είχε στόχο την κατασκευή ενός «Ελληνοχριστιανικού» ιδεολογήματοςτο οποίο πρέπει απλά να μεταδίδεται και να αναπαράγεται ως κλειστό, στατικό μέγεθος. Η συζήτηση που ακολούθησε για ζητήματα και όψεις διαλόγου και ανοίγματος που πρέπει και η σύγχρονη θεολογία και εκκλησιαστική ζωή να επιδιώκει με την κοινωνία (και όχι να κατασκευάζει έναν δικό της κόσμο) ήταν υψηλού επιπέδου με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, αλλά και καθηγητών από τις δύο Θεολογικές Σχολές της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός" προγραμματίζει παρόμοιες εκδηλώσεις για κρίσιμα θέματα ρόλου και λόγου της ορθόδοξης θεολογίας στη σύγχρονη κοινωνία και την εκπαίδευση μέσα σ’ ένα δύσκολο διεθνές και εθνικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της συνεχούς δράσης του για αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο χειμαζόμενο ελληνικό σχολείο.