O "Kαιρός" δικαιώνεται...

                   Xoλαργός 27-3-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο φως των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με το διδασκόμενο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, όσον αφορά στην τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έπειτα από τις αποσπασματικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο της απόφασης της ολομέλειας του δικαστηρίου, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ- για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» δηλώνει καταρχήν ότι αισθάνεται δικαιωμένος απέναντι στην θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα για την επιλογή του να υπερασπιστεί - από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς του- με θεολογικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα την ανάγκη αναβάθμισης της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

 

Το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν είναι τόσο νομικό, όσο πολιτικό (με την έννοια του τι άποψη έχουμε για το σύνολο της κοινωνίας) και καίρια θεολογικό και παιδαγωγικό. Ο σύλλογος από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του αισθάνθηκε την ανάγκη της παρέμβασης στα εκπαιδευτικά δρώμενα για να ασκήσει γόνιμη κριτική και όχι εισαγγελικό έλεγχο με εύκολες καταγγελίες εναντίον φανταστικών ή πραγματικών εχθρών. Οραματίσθηκε δημιουργικές παρεμβάσεις που τις υποστήριξε με επιχειρήματα, χωρίς διάθεση επιβολής, ώστε να συνθέσει μια εποικοδομητική συμβολή με θεολογικές θέσεις από την ορθόδοξη παράδοση αποφεύγοντας συνθήματα και αφορισμούς. Το αντικείμενο της δουλειάς μας δεν επιτρέπει διαχωρισμούς, στείρες αντιπαραθέσεις και ηχηρές μα τόσο κενές περιεχομένου, για τη σύγχρονη ζώσα χριστιανική συνείδηση, διακηρύξεις προσήλωσης σε προγονικές αξίες και αρχές, που πρέπει να επιβληθούν από μια δικαστική εξουσία.

Για το σύλλογό μας ο στόχος παραμένει και θα παραμένει, ένα αναβαθμισμένο μάθημα που δεν θα χωρίζει τους μαθητές μέσα στην τάξη ανάλογα με την θρησκεία τους αλλά θα τους διδάσκει μαζί με τη δική μας και τη θρησκεία του διπλανού τους με τρόπο εύληπτο όσο και διακριτό χωρίς να συγχέει τις θρησκείες μεταξύ τους. Αυτό είναι για μας ένα παιδαγωγικό και επιστημονικό αίτημα αλλά και αίτημα ορθόδοξης θεολογίας πέρα και πάνω από δικαστικές μάχες και νομικές έριδες, που λειτουργούν υπονομευτικά και διχαστικά.

Το μάθημα που οραματιζόμαστε υπηρετείται καλύτερα με το σχεδιασμό του στα νέα Προγράμματα και τους Φακέλους Υλικού, που έτυχαν καταρχήν έγκρισης από την Ιερά Σύνοδο, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιούνται από τον εκπαιδευτικό ως διδακτικό υλικό, χωρίς να αποκλείεται η δική του προσωπική επιστημονική οπτική στην επιλογή, στο πλαίσιο των στόχων και των καινοτόμων δραστηριοτήτων του μαθήματος και όχι ως βιβλίο που προτείνεται για απομνημόνευση στους μαθητές. Η αποδοχή στην πράξη από εκατοντάδες συναδέλφους μας και χιλιάδες μαθητές μέσα στην τάξη αποδεικνύουν την ορθότητα της πρότασής μας , πάντα φυσικά με το περιθώριο του λάθους σε ζητήματα επιλογής θεμάτων και υλικού, ζητήματα για τα οποία ένα ανοικτό πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα δεκτικό σε αλλαγές, αναδιαρθρώσεις, αναδιατυπώσεις και συνεχείς εμπλουτισμούς. Η μέχρι τώρα πορεία του με 4 αλλεπάλληλες αναθεωρημένες εκδόσεις, από το 2011 έως το 2017, επαληθεύει έμπρακτα τη προηγούμενη διαπίστωση και ταυτόχρονα δημιουργεί μια υποχρέωση για το άμεσο μέλλον, με στόχο πάντοτε το βέλτιστο αποτέλεσμα μας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που έχει όραμα τη διατύπωση με σύγχρονους όρους της ορθόδοξης θεολογίας στη σχολική τάξη και τη διαμόρφωση στάσης και άποψης για τη ζωή του ανθρώπου και του κόσμου ένα όραμα που τελικά ερμηνεύει την άποψή μας για το πώς εννοούμε τη διακονία στην Εκκλησία, την πατρίδα αλλά και τον άνθρωπο γενικά.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γ. Γραμματέας

Δ. ΜΟΣΧΟΣ                                                                    Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής                                                    Θεολόγος-Φιλόλογος Δ.Ε

Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ