ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 
 
Επιμορφωτικές Ημερίδες
«Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά του Δημοτικού» 
Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
&
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
Βόλος, 30/11 & 12/12 /2017
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Γραφείο των Σχολικών Συμβούλων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας οργάνωσε και φιλοξένησε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος στις 30 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2017 επιμορφωτικές ημερίδες για τους Δασκάλους της Γ’, Δ’ και Ε’ Τάξης της 1ης, 2ης και 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας αντίστοιχα με θέμα: «Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά». Βασική επιδίωξη της Επιμόρφωσης ήταν: α) να γνωρίσουν οι

 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και να διερευνήσουν τη λειτουργία και τη δυναμική του, β) να εξοικειωθούν και να χρησιμοποιούν τις βιωματικές τεχνικές στο σχεδιασμό της διδασκαλίας σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και το Φάκελο Μαθήματος λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της διερευνητικής/ενεργητικής μάθησης, γ) να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές, γύρω από το σχεδιασμό ενός διδακτικού δίωρου για το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
Κατά την έναρξη της επιμορφωτικής ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Παρασκευή Αγαπητού, εκ μέρους των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η Συντονίστρια Σχολική Σύμβουλος κ. Αικατερίνη Μαλαμίτσα και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γεώργιος Πολύζος.
Αναλυτικότερα, κατά το πρώτο δίωρο έγινε ανάλυση της φιλοσοφίας του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τον κ. Αντώνιο Παναγάκη, Δάσκαλο, Θεολόγο, επιμορφωτή του ΙΕΠ και εμπειρογνώμονα του Νέου Προγράμματος Σπουδών. Το συντονισμό και την παιδαγωγική παρέμβαση στις συνεδρίες είχαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι: κ. Αικατερίνη Μαλαμίτσα, κ. Μαρία Παντέρα και ο κ. Κωνσταντίνος Σδρόλιας. Ακολούθησε παρουσίαση προτάσεων για το σχεδιασμό και τη διδασκαλία του μαθήματος όπως αυτές εφαρμόστηκαν στην τάξη από την εκπαιδευτικό κ. Ευθαλία Αδάμου. Το πρώτο μέρος της κάθε συνεδρίας έκλεισε με τη διατύπωση ερωτημάτων και συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες προκειμένου να συμμετάσχουν σε εργαστήρια που στηρίχτηκαν στην αξιοποίηση διδακτικών τεχνικών και στρατηγικών μάθησης όπως αυτές προτείνονται από τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού για το Δημοτικό και Γυμνάσιο. Πιο συγκεκριμένα τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν με βάση τους βασικούς άξονες που έθεσε για την επιμόρφωση το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και υλοποιήθηκαν από τους θεολόγους, εγκεκριμένους επιμορφωτές/τριες του ΙΕΠ: κ. Απόστολο Μπάρλο, κ. Βασιλική Γώγου, κ. Αντώνιο Παναγάκη, κ. Σουλτάνα Γκαργκάνα και κ. Σουλτάνα Αβέλλα.



































 Οι επιμορφωτικές ημερίδες ολοκληρώθηκαν με συζήτηση και ανατροφοδότηση καθώς και τη δέσμευση για συνεχή συνεργασία και υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

 Δείτε τα προγράμματα των ημερίδων και ερισσότερες φωτογραφίες,  εδώ
 
Περισσότερα