Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00-20:30.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, με θέμα «Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής».

Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Την ομιλία σχολιάζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://bit.ly/48B248q

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στα Mέλη του Συνδέσμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό και προσκαλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν.

                                                                  Afisa

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

Xoλαργός 12-3-2015

Ταχ. Δνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 59α
Αριθ. Πρωτ. 32 Τ.Κ.: 15561, Χολαργός
Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr
Ηλ. Δνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος « ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» κάνει τον πρώτο απολογισμό στο κλείσιμο της τριετίας από την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου το 2012 . Ο σύλλογός μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών το Δεκέμβριο του 2009 και βρίσκεται από τότε δυναμικά στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας τις βασικές του αρχές για αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει τις δράσεις του και τις πρωτοβουλίες του αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα, σύνεση και με συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις, τις προκλήσεις των καιρών σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν στην θρησκευτική εκπαίδευση, όπως τα προγράμματα σπουδών, η ουσιαστική επιμόρφωση των θεολόγων εκπαιδευτικών, η θεραπεία του προβλήματος της αδιοριστίας( κάλυψη των κενών, διορισμός αναπληρωτών) αλλά και γενικότερα ζητήματα, όπως η φυσιογνωμία του νέου σχολείου, η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Για το σκοπό αυτό παρεμβαίνει συνεχώς σε φορείς και θεσμούς, ενώ συνεργάζεται αρμονικά με όλους εκείνους που συμμερίζονται τον προβληματισμό του και κατανοούν το ενδιαφέρον του για την προώθηση των θεμάτων που σχετίζονται με την θρησκευτική αγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Ενδεικτικά εκτίθενται στη συνέχεια μερικές από τις κυριότερες δραστηριότητές του από το 2010 μέχρι σήμερα, όπως σημειώνονται σε θεματικές ενότητες:
2 Α. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ-ΘΕΣΜΟΥΣ
1.Συνάντηση-κατόπιν προσκλήσεως - με Επιτροπή Παιδείας Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(Διακαινήσιμος 2010) [ΘΕΜΑ: Οι θέσεις του Συλλόγου για το Μάθημα των Θρησκευτικών]
2. Συνάντηση –κατόπιν προσκλήσεως - με τότε Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου(6-12-2010) [ΘΕΜΑ: Τα υπό διαμόρφωση νέα προγράμματα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών Δημοτικού-Γυμνασίου]
3. Συμμετοχή –κατόπιν προσκλήσεως Αρχιεπισκόπου Αθηνών-σε συνάντηση φορέων(Θεολογικές σχολές, θεολογικές ενώσεις κλπ) στην Ι. Μ. Πεντέλης(30-4-2011) για τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης για τη διατήρηση του ωραρίου του μαθήματος στη Δ.Ε]
4. Συνάντηση Διοικητικού Συμβουλίου(10/7/2012), με Δ.Σ της «Χριστιανικής Δημοκρατίας»
5. Συνάντηση –κατόπιν αιτήματός του - του Δ.Σ(23-10-2012), με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας(κ. Γ. Καλαντζή)
6.Συνάντηση –κατόπιν αιτήματός του – του Δ.Σ(23-10-2012), με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας(κ. Μιχαλολιάκο)
7. Συνάντηση Δ.Σ(29/10/2012) με κοσμήτορα Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ(κ. Μάριο Μπέγζο)
8.Συνάντηση Δ.Σ(17& 18/10 2012), με Αντιπρύτανη ΑΠΘ(κ. Δ. Λιάλιου) , με κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ(κ. Τρίτο) και με Πρόεδρο τμήματος Θεολογίας(κ. Σταμούλη)
9.Συνάντηση Δ.Σ με Δ.Ε Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών Θεολόγων(25/4/2013) για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος
10. Συνάντηση Δ.Σ(10/10/2013) με μέλη του τομέα Παιδείας(τμήμα Θρησκευμάτων) του ΣΥΡΙΖΑ (κτίριο Βουλής)
11. Συνάντηση Δ.Σ(21/10/2013), με Δ.Σ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης(ΟΛΜΕ)
12. Συνάντηση Δ.Σ με Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής (26-3-2014) 3
13. Συνάντηση Δ.Σ(10-7-2014) με Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Υπουργείου Παιδείας (κ. Γ. Καλαντζή) καθώς και διευθυντή Γραφείου κ. Λοβέρδου , κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα της περικοπής της μοναδικής ώρας του μαθήματος από την Δ΄τάξη του Εσπερινού Λυκείου.
14. Συνάντηση Δ.Σ με υφυπουργό Παιδείας (αρμόδιο για θέματα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας) κ. Συμεών Κεδίκογλου(Φεβρουάριος 2014)
15. Συνάντηση Δ.Σ με υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο( 23-10-2014) για όλα τα θέματα που απασχολούν τη θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα και κατάθεση ειδικού υπομνήματος για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών 15. Συνάντηση Δ.Σ με υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Δερμεντζόπουλο(29-10-2014) και υποστήριξη των θεμάτων που αφορούν στη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση 16. Συνάντηση Δ.Σ με τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ(29-10-2014) και κατάθεση υπομνήματος με τις θέσεις του συλλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν το κλάδο
Β. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
1. 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο στην Αθήνα για θεολόγους εκπαιδευτικούς(Οκτώβριος 2010)[ΘΕΜΑ: «Στήριξη εκπαιδευτικών στην ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας»]
2. Εκδήλωση στην Αθήνα(7/5/2011) με θέμα «Εξελίξεις για το Μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο»
3. Εκδήλωση στη Πάτρα (16/5/2012) με θέμα « Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου, καινοτομικά στοιχεία, Προβλήματα, δυνατότητες και προοπτικές» με τη συμβολή του παρατήματος Πάτρας
4. Συνδιοργάνωση με Θεολογική σχολή ΕΚΠΑ(Νοέμβριος 2012) (στο κτίριο της Θεολογικής σχολής) ημερίδας με θέμα «Οι Θεολόγοι στο σύγχρονο σχολείο»
5. Εκδήλωση στην αίθουσα των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ (Δεκέμβριος 2012) με θέμα «Τα Θρησκευτικά στη σύγχρονη κοινωνία: Ερωτηματικά, προκλήσεις και προοπτικές»
5. Εκδήλωση στη Κοζάνη(Φεβρουάριος 2013) με αφορμή την ίδρυση του παραρτήματος Δυτ. Μακεδονίας και με κεντρικό θέμα « Το Μάθημα των Θρησκευτικών: προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές» 4
6. Εκδήλωση στην αίθουσα των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ(Μάρτιος 2013) με θέμα «Εκκλησία και γυναίκα» (ομιλητές οι κ.κ Νίκη Παπαγεωργίου καθηγήτρια ΑΠΘ, Δρ Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ Κων/νος Γιοκαρίνης)
7. Εκδήλωση στη Κοζάνη(Ιούνιος 2013) με θέμα « Ο διάλογος για το Μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο: ταυτότητα, περιεχόμενο και προοπτικές» με ομιλητή τον σύμβουλο του Υπουργείου κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου
8. Θεολογική διημερίδα στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 31/1 και 1/2/2014 με θέμα «Με τους τρεις Ιεράρχες στο σχολείο και την κοινωνία»(εισηγήσεις πανεπιστημιακών, συζήτηση και λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων)
9. Εκδήλωση-παρουσίαση συλλογικού τόμου με τίτλο «Τα Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο»(εκδ. ΑΡΜΟΣ) από το παράρτημα του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη( Φεβρουάριος 2014)
10. Δύο επιμορφωτικές συναντήσεις στη Πάτρα(Μάρτιος 2014) για θεολόγους καθηγητές. Η πρώτη με θέμα « Η ερευνητική εργασία στο Λύκειο. Το «πώς» και το «γιατί» της ερευνητικής εργασίας. Σχεδιασμός, προτάσεις, δυσκολίες» και η δεύτερη με θέμα «Παρουσίαση του ψηφιακού σχολείου και του «Φωτόδεντρου» για Θρησκευτικά. Εργαλεία γενικής χρήσης ανοιχτού λογισμικού για το Μάθημα των Θρησκευτικών. Αναζήτηση εκπαιδευτικού υλικού στο διαδίκτυο»
Γ. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
1. Επιστολή προς Διαρκή Ιερά Σύνοδο[ΘΕΜΑ: Το Μάθημα των Θρησκευτικών στο σημερινό σχολείο, προβλήματα, προοπτικές και η θέση του Συλλόγου](2011)
2. Κείμενο (ανακοίνωση & επιστολή προς Υπουργείο) με τις θέσεις του συλλόγου για το «Νέο Λύκειο»(2012)
3. Ανακοίνωση κειμένου-κριτικής του νέου ΠΣ για τα Θρησκευτικά Δημοτικού- Γυμνασίου(2013)
4. Συνυπογραφή και δημοσίευση(Ιούλιος 2013) [με άλλες θεολογικές ενώσεις: Σύλλογο Θεολόγων Ξάνθης, σύλλογο αδιορίστων Θεολόγων & Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων] κοινού κειμένου θέσεων για ζητήματα σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών(ωράριο, απαλλαγές, αδιοριστία) 
5. Αποστολή υπομνήματος στο Υπουργείο Παιδείας(11-9-2014) με τις θέσεις του συλλόγου για το θέμα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών
6. Παρεμβάσεις με έκδοση δελτίων τύπου σε ποικίλα θέματα του χώρου μας όπως: Αδιοριστία θεολόγων, διορισμός αναπληρωτών, κάλυψη κενών θέσεων(νησιά, παραμεθόριες περιοχές), συμμετοχή θεολόγων στη β ΄φάση επιμόρφωσης ΤΠΕ, κατάργηση αργίας Τριών Ιεραρχών κ.α
7. Κείμενο για την καταπολέμηση εθνοφυλετισμού /νεοναζισμού(συμβολή σε πρωτοβουλία της «Χριστιανικής Δημοκρατίας»)
8 .Επιστολή-παρέμβαση σε δημοσίευμα του Ορθόδοξου Τύπου για το σύλλογό μας
Για το Δ. Σ
Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γ. Γραμματέας
Α. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                     Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                         ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Δ.Ε
Υ.Γ Για την επικοινωνία με το Σύλλογο χρησιμοποιείτε τις διευθύνσεις που βρίσκονται κάτω από το λογότυπο.