Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00-20:30.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, με θέμα «Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής».

Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Την ομιλία σχολιάζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://bit.ly/48B248q

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στα Mέλη του Συνδέσμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό και προσκαλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν.

                                                                  Afisa

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

 

Χολαργός  9-2-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To τελευταίο (8-2-2014) δελτίο τύπου της ΠΕΘ αποδεικνύει περίτρανα  πόσο ο θεολογικός κόσμος χρειαζόταν και μια άλλη φωνή με διακριτό λόγο για τα θέματα που τον απασχολούν εδώ και δεκαετίες. Επιτέλους η ΠΕΘ ? αφού μάταια προσπάθησε να εξαφανίσει από το προσκήνιο τη  συλλογική  μας  προσπάθεια - αντιλήφθηκε τελικά,   όχι μόνο ότι υπάρχει αλλά  και επηρεάζει θετικά την κοινή γνώμη. Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να πείσει για την μοναδικότητα των δικών της θέσεων, αποδεικνύει επίσης το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της. Η διαπίστωση αυτή ήταν και είναι ένας από τους κύριους λόγους της εξόδου μας από το «κόσμο» της. Είναι απορίας άξιο το γεγονός, όπως φαίνεται από την ορολογία που υιοθετεί στο κείμενό της για το σύλλογό μας [βλ. διασπαστές, νεοφανής σύνδεσμος, αντισύλλογος παραπλανητικά πανελλήνιος, «εργολαβικό» έργο], πως δεν αναγνωρίζει ακόμη και τώρα στους  συναδέλφους το δικαίωμα της αποχώρησης από τις τάξεις της ή της απλής διαφωνίας  με τις θέσεις της.  Και αυτό γιατί δεν αναγνωρίζει - ακολουθώντας την πεπατημένη από το 1951 που ιδρύθηκε ? το δικαίωμα στον αντίλογο και την αντίθεση, ούτε φυσικά  το ενδεχόμενο μιας νέας σύνθεσης, όπως είναι και το νέο ΠΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο πάντως δεν συντάχθηκε «εργολαβικά» από κάποιο σύλλογο αλλά από μια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας , συγκροτημένη με συγκεκριμένες νόμιμες διαδικασίες και για την εφαρμογή  πάντως του οποίου, την τελική απόφαση θα λάβει ο αρμόδιος πολιτικός φορέας που φυσικά δεν επηρεάζεται από κανένα σύλλογο.  Η ΠΕΘ με  την εντύπωση  της μοναδικότητας και της αποκλειστικότητας  σε επίπεδο εκπροσώπησης  και θέσεων  αισθάνεται ασφαλής πίσω από τα 63 χρόνια της ιστορίας της  και δεν αντιλαμβάνεται ότι το μόνο που θυμίζει κάτι από την ατμόσφαιρα εκείνης της μακρινής πλέον εποχής είναι  το καταστατικό της? ίσως και οι πρακτικές συκοφάντησης και σπίλωσης, τις οποίες μετέρχεται για να κατοχυρώσει την παρουσία της  και τα επιχειρήματά της. Προφανώς με παρόμοιες μεθοδεύσεις δεν υπηρετείται βέβαια το ορθόδοξο ήθος αλλά  και ο διάλογος  για τον οποίο απηύθυνε  πρόσφατα  ανοικτή πρόσκληση ο Μακαριώτατος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία του εορτασμού του ιερού Φωτίου. Ελπίζουμε πως το δελτίο τύπου της ΠΕΘ δεν αποτελεί επίσημη και τελεσίδικη απάντηση στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου. Αν και κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Από το ΔΣ