2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας

2ο  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

                                        

Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη 21- 10- 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το 2ο  Εργαστήριο σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου Προγράμματος Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και επεξεργασία διδακτικών προτάσεων που υλοποιούνται στην πράξη από τους συναδέλφους, την Παρασκευή 29 -10 -2016 από τις 16:00 έως 21:00 στο Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

 

Είκοσι (20) συνάδελφοι του Γυμνασίου συμμετείχαν στην επεξεργασία της 2ης ενότητας της Β’ τάξης με θέμα «Ποιος είναι ο Θεός των χριστιανών;». Η κ. Άννα Τιρικανίδου, διευθύντρια του Γυμνασίου Λαγκαδά, παρουσίασε τον σχεδιασμό και τα φύλλα εργασίας που επεξεργάστηκε με τους μαθητές της, και ο κ. Γιώργος Λαδόπουλος, καθηγητής του 2ου  Γυμνασίου Ευκαρπίας, παρουσίασε βιωματικές και συνεργατικές μεθόδους μάθησης και την τεχνική του δράματος στην εκπαίδευση.

2oesx1

Επίσης εικοσιπέντε (25) συνάδελφοι του Λυκείου συμμετείχαν στην παρουσίαση και επεξεργασία δύο διαφορετικών σχεδίων της 1ης ενότητας της Γ’ Λυκείου με θέμα: «Επιστήμη και Θεολογία», από την κ. Διονυσία Χατζή (αποσπασμένη) και την κ. Ασημίνα Μητρούλια, καθηγήτρια του ΓΕΛ Λιτοχώρου. Το συμπέρασμα του 2ου Εργαστηρίου είναι ότι η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων αναδεικνύει τη δυνατότητα που παρέχεται στους εκπαιδευτικούς, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα ανοιχτό δυναμικό και συμμετοχικό μάθημα Θρησκευτικών βασισμένο στο προτεινόμενο υλικό και στην έμπνευση του δασκάλου. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως μαέστρου και συντονιστή απαιτεί χρόνο πειραματισμού και προετοιμασίας. Είναι απαραίτητο στα πρώτα βήματα εφαρμογής των νέων προγραμμάτων να τεθούν μικροί και εφικτοί στόχοι που στηρίζουν και ενθαρρύνουν τον εκπαιδευτικό στο νέο εγχείρημα.

2oesx

 

Καλούμε τους συναδέλφους να αναρτήσουν τις δικές τους διδακτικές προτάσεις στην ιστοσελίδα του ΚΑΙΡΟΥ. Ο αμοιβαίος διάλογος και ο κοινός βηματισμός  είναι εκπαιδευτική και θεολογική ανάγκη για την αναβάθμιση του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ευχαριστούμε τις Σχολικές Συμβούλους κ. Μαρία Συριάνη και κ. Ελένη Μιχαλόπουλου για την ευθύνη υλοποίησης του 2ου  Εργαστηρίου.