Eργαστήριο Σχεδιασμού και Υλοποίησης των NΠΣ (14.10.2016) - Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας

Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη 15- 10- 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο εργαστήριο σχεδιασμού και υλοποίησης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 16:00 ως 21:00 στο Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με τη βοήθεια παιδαγωγών, εμπειρογνωμόνων και σχολικών συμβούλων του κλάδου μας.

dt141016

Μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, νηφαλιότητας και ανταλλαγής προτάσεων, 30 εκπαιδευτικοί-θεολόγοι του Γυμνασίου και 25 του Λυκείου επεξεργάστηκαν δειγματικά σενάρια, δοκίμασαν προτάσεις διαχείρισης εκπαιδευτικού υλικού και συζήτησαν τις βασικές έννοιες δομής και φιλοσοφίας των νέων Προγραμμάτων. Παράλληλα εξέφρασαν προβληματισμούς για τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου και απαιτητικού Προγράμματος Σπουδών, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, και έκριναν αναγκαία τη συνέχιση του εργαστηρίου μέχρι την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θεσμικό επίπεδο από το Υ.Π.Π.Ε.Θ. Συμφώνησαν οι επόμενες συναντήσεις να εστιαστούν σε διδακτικές προτάσεις με φύλλα εργασίας των ίδιων των συναδέλφων, να παρουσιαστούν τεχνικές διδασκαλίας μάθησης και να συζητηθούν ζητήματα αξιολόγησης των μαθητών.

dt1410161

 

Κοινή διαπίστωση όλων των εκπαιδευτικών θεολόγων σχετικά με την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων είναι η αλλαγή της στάσης των μαθητών κατά την ώρα του μαθήματος. Η πρόσβαση των μαθητών σε ένα πλούσιο υλικό, που αξιοποιείται με πολύμορφες διδακτικές δραστηριότητες, αναδεικνύει τη σχολική τάξη σε πραγματικό εργαστήριο, το οποίο ενεργοποιεί το ενδιαφέρον όλων των μαθητών και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ τους.

dt1410162