Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, ώρα 19:00-20:30.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, με θέμα «Τρεις Ιεράρχες: πνοή αύρας λεπτής».

Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Την ομιλία σχολιάζει ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Χρήστος Καρακόλης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://bit.ly/48B248q

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στα Mέλη του Συνδέσμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η εκπαιδευτικό και προσκαλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν.

                                                                  Afisa

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

Colin J. Humphreys, Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς. Ανασυνθέτοντας τις τελευταίες ημέρες του πάθους, (μτφρ. Α. Κλήμη-επιμ. Μ. Γκουτζιούδης), εκδόσεις Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2015

Οι εμφανείς αντιφάσεις στις διηγήσεις των ευαγγελίων σχετικά με την τελευταία εβδομάδα του Ιησού προβληματίζουν τους βιβλικούς ερευνητές εδώ και αιώνες. Ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς δηλώνουν ρητά ότι το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του ήταν πασχάλιο, ενώ ο Ιωάννης ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη πριν από τον εορτασμό του ιουδαϊκού Πάσχα. Οι διηγήσεις των ευαγγελίων επίσης, φαίνεται να στριμώχνουν χρονικά όλα τα γεγονότα που καταγράφονται μεταξύ του τελευταίου δείπνου και της σταύρωσης του Ιησού, ενώ παρουσιάζουν την Τετάρτη ως «κενή ημέρα» κατά την οποία ο Ιησούς δεν έκανε τίποτα απολύτως. Ο σερ Colin Humphreys παρουσιάζει μια συναρπαστική εξήγηση για το πως μπορούν να δικαιολογηθούν οι αντιφάσεις μεταξύ των ευαγγελίων, αντλώντας στοιχεία από κείμενα της Νεκράς Θάλασσας και της Αιγύπτου και χρησιμοποιεί την αστρονομία για να ανασυνθέσει τα αρχαία ημερολόγια. Με αυτόν τον τρόπο, ο συγγραφέας προτείνει μια νέα θεωρία -ότι το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του έλαβε χώρα Τετάρτη, αντί για Πέμπτη, όπως πιστεύεται κατά την παράδοση- και φέρνει σε συμφωνία με επιτυχία τις υποτιθέμενες αντιφατικές διηγήσεις των ευαγγελίων.

Το βιβλίο προσφέρεται για ανάγνωση από ένα ευρύ κοινό και δεν απευθύνεται μόνο σε θεολόγους. Αυτός είναι ο λόγος που ο εκδοτικός οίκος Μέθεξις προχώρησε στη μετάφραση και έκδοσή του στην Ελλάδα. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί στα γερμανικά και τα πορτογαλικά. Ασφαλώς μπορεί κανείς να μη συμφωνεί με τα πορίσματα του συγγραφέα ή τη μέθοδο προσέγγισης των βιβλικών κειμένων που αυτός ακολουθεί. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της εβδομάδας του πάθους του Ιησού, χωρίς να αφήνει ποτέ την προσοχή του αναγνώστη να χαλαρώσει, ούτε για μια στιγμή.

Η παράθεση των αρχαίων κειμένων γίνεται σχεδόν παντού σε μετάφραση και όχι από τα πρωτότυπα κείμενα. Το κείμενο της Αγίας Γραφής που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη μετάφραση στη δημοτική (Η Αγία Γραφή. Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα, έκδοση Ελληνική Βιβλική Εταιρία, Αθήνα 1997). Όσα από τα ξενόγλωσσα έργα που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, σημειώνονται σχετικά στις αντίστοιχες υποσημειώσεις. Σε ορισμένα σημεία του βιβλίου, στα οποία χρησιμοποιούνται εξωβιβλικά κείμενα, έχει τοποθετηθεί μια σημείωση στο κάτω μέρος της σελίδας που ενημερώνει τους αναγνώστες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με αυτά, που μπορούν να τα βρουν στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση.

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση              7

Πρόλογος του καθηγητή Ι. Howard Marshall       13

Ευχαριστίες                        19

Συντομογραφίες              23

1. Τέσσερα μυστήρια που περιβάλλουν την τελευταία εβδομάδα του Ιησού      25

2. Χρονολογώντας τη σταύρωση του Ιησού ? τα πρώτα στοιχεία                49

3. Το πρόβλημα του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του   73

4. Μπορούμε να ανασυνθέσουμε το ιουδαϊκό ημερολόγιο της εποχής του Χριστού;    97

5. Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς   135

6. Το φεγγάρι θα γίνει κόκκινο σαν αίμα (Πραξ. 2:20)    173

7. Χρησιμοποίησε ο Ιησούς το ηλιακό ημερολόγιο της κοινότητας του Κουμράν για να γιορτάσει το τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του ως πασχάλιο;                203

8. Έχει η αρχαία Αίγυπτος το κλειδί για να λυθεί το πρόβλημα του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του;                 235

9. Ανακαλύπτοντας το χαμένο ημερολόγιο του αρχαίου Ισραήλ               257

10. Χρησιμοποιούνταν το χαμένο αρχαίο ιουδαϊκό ημερολόγιο στο Ισραήλ κατά την εποχή του Ιησού;                289

11. Η ημερομηνία του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του: Τα στοιχεία που κρύβονται στα ευαγγέλια                323

12. Από το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του μέχρι τη σταύρωση: Μία νέα ανάλυση των ευαγγελικών διηγήσεων          359

13. Μία νέα ανασύνθεση των τελευταίων ημερών του Ιησού     407

Βιβλιογραφία   419

Κατάλογος εικόνων        433